Czasami nachodzi mnie ochota na coś mocno czekoladowego, niekoniecznie słodkiego. Uwielbiam gorzką czekoladę i zazwyczaj wykonuję ją sama w domu lub kupuję taką o zawartości 90% kakao.
Przygotowanie czekolady nie zajmuje dużo czasu, najdłuższy jest czas jej schładzania (ciężko się oprzeć by nie spróbować wcześniej), a sam proces tworzenia zajmuje ok. 5 min.
Krem w sam raz do popołudniowej kawy czy deser. Świetnie komponuje się z czerwonym winem (jak to gorzka czekolada) 🙂

Składniki na 4 porcje:
– 60 g oleju kokosowego
– 25 g kakao
– 1,5 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym (u mnie ciasteczka czekoladowe)
– 30 g nasion chia
– 150 ml mleka migdałowego
– ok. 150 g malin mrożonych
Wykonanie:
- Rozpuść olej.
- Dodaj kakao i odżywkę białkową. Zmiksuj dokładnie.
- Dodaj mleko i zmiksuj ponownie.
- Posyp nasionami chia. Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj maliny i wymieszaj łyżką.
- Przelej do foremek lub pudełka i włóż do zamrażalnika na 10 min lub do lodówki na pół godziny.
- Udekoruj kilkoma malinami.
Przy użyciu Thermomixu:
1. Do misy mieszającej włóż stały olej. Rozpuść i mieszaj 45 s/60 st.C/obr.3
2. Dodaj kakao i odżywkę. Miksuj 1 min/obr.3 do 9 (stopniowo zwiększaj).
3. Zgarnij kopystką ze ścianek. Dolej mleko i miksuj 30 s/obr.5-10.
4. Zgarnij kopystką ze ścianek. Dosyp nasiona chia i połowę malin. Mieszaj 20 s/obr.wsteczne 2.
5. Przelej do naczynia lub foremek i schłódź w lodówce lub zamrażarce.
6. Udekoruj resztą malin.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia 256 kcal
Białko 12,7 g
Tłuszcz 18,4 g
Węglowodany przyswajalne 3,5 g
Błonnik 6,6 g
