Tłusty czwartek należy do pączków. Ja jednak proponuję keto-friendly muffinki, równie tłuściutkie, ale bez cukru. Inspiracją był przepis na keto pączki z bloga Ola La LCHF , który lekko zmodyfikowałam i zmieniłam formę podania.

Składniki na 9 sztuk:
– 50 g mąki migdałowej
– 30 g mąki kokosowej
– 1 jajo (białko oddzielone od żółtka)
– 100 g mleczka kokosowego (stałej części)
– 70 g erytrytolu
– ok. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– opcjonalnie sok z 1/4 cytryny
– 100 g oleju kokosowego
– szczypta soli
Wykonanie:
1. Białka ubij ze szczyptą soli, dodając podczas ubijania 2 łyżki erytrytolu. Dodaj mleczko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.
2. Żółtka ubij z 1 łyżką erytrytolu
3. Rozpuść olej kokosowy
4. Zmieszaj mąki, resztę erytrytolu, proszek do pieczenia, olej i żółtko.
5. Dodaj sok z cytryny (opcjonalnie) i wymieszaj.
6. Połącz z białkiem i mleczkiem kokosowym. Dokładnie wymieszaj.
7. Przelej do foremek i piecz ok.30 min w temp. 170 stopni (do zezłocenia wierzchu).
Polecam podawać z masłem orzechowym (co by tłuszczu trochę dodać) lub jogurtem owocowym domowej roboty (jogurt + owoce mrożone).
Wartości odżywcze 1 muffinki:
Energia 172 kcal
Białko 2,7 g
Tłuszcz 17,2 g
Węglowodany przyswajalne 1,4 g
Błonnik 2 g
Smacznego 🙂
