fbpx

Racjonalnie i holistycznie o zdrowym stylu życia

Poruszam tematy związane z:

  • dietetyką w ujęciu funkcjonalnym
  • psychodietetyką i uważnością
  • neurobiologią i zdrowiem mózgu

Znajdziesz tutaj treści oparte o dowody naukowe, ale bez zbędnego żargonu – dane zagadnienie staram się wyjaśnić tak, by zrozumiał je każdy.

Zarówno osoby bez backgroundu medycznego czy dietetycznego, jak i profesjonaliści wyniosą wiele wartości słuchając tego podcastu.

Odcinki prowadzę zarówno solo, jak i z gośćmi. Moi rozmówcy to eksperci z zakresu dietetyki, psychologii i rozwoju osobistego, otwarci na ludzi i naukę.

Treści przekazywane w odcinkach nie stanowią indywidualnej porady, zarówno lekarskiej, jak i dietetycznej. 

#51. Dieta w chorobach neurologicznych. Choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, udar mózgu.

W dniach 15-17.09 w Warszawie odbywało się wydarzenie organizowane przez Fundację Chorób Mózgu – “Akademia Chorób Mózgu”. Wydarzenie realizowane było równolegle do zjazdu Polskiego Towarzystwa Neurologicznego, przy czym skierowane było przede wszystkim do pacjentów i ich opiekunów. Rozmowy dotyczyły postępowania i nowoczesnych metod leczenia chorób takich jak:
– padaczka
– stwardnienie rozsiane
– choroba Parkinsona
– udar mózgu
– migrena

Wśród znakomitego grona prelegentów znalazłam się również ja, z czego jestem ogromnie dumna i wdzięczna za zaproszenie. Moja rozmowa z Panem Machajkiem jest dostępna na kanale YT Fundacji, czyli tu: https://www.youtube.com/watch?v=TVaLdkR8U_U

W tym odcinku omawiam rolę diety w chorobach neurologicznych – postanowiłam rozszerzyć ten temat o kwestie, których nie poruszyliśmy w rozmowie. Mówię o chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianym i udarze.

Dziękuję moim Patronom i Patronkom za wspieranie podcastu: Agnieszka, Aleksander, Krzysztof, Teresa.

#50. Co jeść w insulinooporności?

W dzisiejszym odcinku omawiam zasady diety osoby zmagającej się z insulinoopornością. Jak się przekonasz, zasady te mogą być wprowadzone z powodzeniem u każdego, kto chce dbać o swoje zdrowie, gospodarkę węglowodanową i sprawność umysłową. Omawiam kwestię ilości posiłków w ciągu dnia, indeksu i ładunku glikemicznego, nabiału czy owoców w diecie. Zapraszam do słuchania.

Odcinki, o których mówię:
#3. Co łączy jedzenie, narkotyki i seks?
#4. Jedzenie lekiem na całe zło
#6. Czym jest napadowe objadanie się?
#12. Co mózg lubi jeść? Insulinooporność a mózg.
#13. Jak wyjść z błędnego koła odchudzania?
#19. Na czym polega zdrowy styl życia?
#40. Jak jeść na wakacjach all-inclusive?

Dziękuję moim Patronom i Patronkom za wspieranie podcastu: Agnieszka, Aleksander, Krzysztof, Teresa.

#49. Na czym polega insulinooporność?

W dzisiejszym odcinku omawiam kwestię insulinooporności: na czym polega, jakie są przyczyny i konsekwencje tego zaburzenia. Wyjaśniam:
– czym jest insulina i jakie spełnia funkcje w naszym organizmie,
– co dzieje się, kiedy tkanki stają się insulinooporne,
– dlaczego zaburzenia rytmu dobowego sprzyjają insulinooporności?

Jeżeli nie wiesz, czym jest insulinooporność i/lub zmagasz się z tym zaburzeniem, to ten odcinek jest dla Ciebie. Zapraszam do słuchania.

#48. Ile jeść posiłków w ciągu dnia?

W dzisiejszym odcinku odpowiadam na pytanie, które bardzo często pojawia się w gabinecie dietetyka, czyli: ile jeść posiłków w ciągu dnia?
Dwa, trzy, cztery czy pięć?

To ile?

Zapraszam do słuchania.

Dziękuję serdecznie Patronom podcastu za wsparcie: Krzysztof, Teresa, Agnieszka, Aleksander.

#47. Suplementy diety, które może stosować każdy.

Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie niedoborów składników odżywczych lub zapobieżenie możliwym niedoborom wynikającym ze zwiększonego zapotrzebowania na niektóre substancje. W dzisiejszym odcinku podcastu odpowiadam między innymi na pytania:

– w jakich sytuacjach warto wprowadzić suplementy diety?
– jakie suplementy, moim zdaniem, może (a nawet powinien) stosować każdy?
– czy suplement zastępuje odżywczą dietę?
– jakie suplementy stosuję ja?

Zapraszam do słuchania.

#46. Magda Irmińska - dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto jest jedną z najczęściej występujących chorób autoimmunologicznych, czyli takich w których układ odpornościowy zamiast atakować intruza (np. wirusy czy bakterie) atakuje komórki własnego organizmu.

W przypadku choroby Hashimoto narządem atakowanym jest tarczyca. Choroba dotyczy przeważnie kobiet, ale nie tylko. W dzisiejszym odcinku rozmawiam z Magdą Irmińską, która na co dzień jest dietetyczką aplikacji Hashiona (o której nagrałam odcinek razem z Evą Galant) i odpowiada za wartość merytoryczną i naukową treści.

Z Magdą rozmawiamy o tym, czym charakteryzuje się choroba Hashimoto, jak przebiega diagnostyka, a także jakich składników odżywczych potrzebuje tarczyca – nie tylko ta chora, ale i ta zdrowa. Magda współtworzy program “Krok po kroku do remisji”, którego zadaniem jest doprowadzenie użytkownika aplikacji Hashiona do remisji choroby w ciągu 20 tygodni. Zapraszam do słuchania.

#45. Paulina Danielak o mindfulness, medytacji i perfekcjonizmie.

Mindfulness, czyli w polskim tłumaczeniu “uważność” to między innymi doświadczanie danego momentu takim jaki jest, bez oceniania (ani siebie ani momentu). Badania pokazują, że praktyka mindfulness korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne, co mam wrażenie – jest nam teraz szczególnie potrzebne w czasach pędu i życia na automatycznym pilocie. W dzisiejszym odcinku rozmawiam z Pauliną Danielak, psycholożką, która poprzez swoje media społecznościowe uczy żyć autentycznie i uważnie, zgodnie ze swoimi wartościami. Rozmawiamy o uważności, jak zacząć praktykę mindfulness, a także dla kogo wskazane będzie przebycie sesji mindfulness pod okiem specjalisty. Podejmujemy także temat perfekcjonizmu, który często stanowi wierzchołek góry lodowej i przykrywka niepewności czy leków, z którymi zmagamy się w codzienności. Zapraszam do słuchania.

Strona Pauliny: https://paulinadanielak.pl
Instagram: https://www.instagram.com/paulinadanielak.psycholog/

#44. Czym są probiotyki, prebiotyki, synbiotyki i psychobiotyki?

Czy wiesz jaka jest różnica między probiotykami, prebiotykami, synbiotykami i psychobiotykami? Dlaczego wybór probiotyku to nie taka łatwa sprawa, a na pewno nie powinna sprowadzać się do wyboru “jakiegoś preparatu”?

W dzisiejszym odcinku wyjaśniam zawiłości w temacie probiotyków, których przyjmowanie stało się od jakiegoś czasu bardzo modne. Ich zastosowanie jest wszelakie, przy czym poruszam ten temat nie bez powodu w wakacje – można je wprowadzić także w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych wynikających np. z wyjazdu w miejsce, gdzie trudno o wodę dobrej jakości (tzw. biegunka podróżnych).

Jednakże, aby wybrać konkretny probiotyk, trzeba wiedzieć w jakim celu chcemy go użyć. Podaję także preparaty dostępne na polskim rynku, które zawierają szczepy bakterii lub drożdży o udokumentowanych w badaniach klinicznych właściwościach. Dowiesz się także, czym są mannooligosacharydy albo ksylooligosacharydy, a także czy kakao to prebiotyk 🙂 

Zapraszam do słuchania.

 

#43. Wellbeing dla firm - 7 kroków do zdrowego stylu życia.

W dzisiejszym odcinku omawiam jeden z tematów wykładów, które przeprowadzam dla pracowników firm – czy to podczas dni zdrowia czy w ramach programu wellbeingowego, czyli “7 kroków do zdrowego stylu życia”

Temat realizuję w formie jednogodzinnego spotkania lub cyklu warsztatów, podczas których na każdym spotkaniu skupiamy się na jednym obszarze z 7 kroków. Zależało mi na tym, żeby pokazać jaki jest mój sposób prowadzenia wykładu, a także jakich treści możesz się spodziewać wybierając ten temat w ramach dni zdrowia czy programu wellbeingowego. 

Jeżeli chcesz, żebym przeprowadziła wykład dla pracowników Twojej firmy na ten lub inny temat z zakresu odżywiania, psychodietetyki i generalnie stylu życia bądź pracujesz w dziale HR korporacji i chcesz, bym wystąpiła w ramach dni zdrowia czy realizowanego programu wellbeingowego to skontaktuj się ze mną na malgorzata@pielichowska.pl lub poprzez LinkedIn. 

Treści, które poruszam w odcinku będą również pomocne dla osób, które chcą dokonać zmian w stylu życia, ale nie wiedzą za bardzo jak się za to zabrać lub podejmowały liczne próby kończące się fiaskiem. Zapraszam do słuchania.

#42. Dorota Filipiuk o pasji do uczenia się, nawykach i realizacji celów.

W dzisiejszym odcinku moim gościem jest Dorota Filipiuk – psycholog, która pomaga wykorzystywać możliwości umysłu, by efektywnie się uczyć, zmieniać nawyki i osiągać zamierzone cele.

Rozmawiam z Dorotą o tym, jak tworzymy nawyk, dlaczego odkładamy sprawy na później i chętniej rezygnujemy z realizacji celów, gdy o nich rozmyślamy.

Poruszamy także kwestię wrodzonych talentów i predyspozycji do nauki czy rozwoju pewnych umiejętności. Dorota wyjaśnia także, dlaczego monitorowanie postępów odchudzania paradoksalnie może przyczynić się do zaniechania dalszych działań.

Poruszamy oczywiście kwestię schematu wszystko albo nic, a także dlaczego warto ułatwiać sobie życie przy tworzeniu zdrowych nawyków. Zapraszam do słuchania

Strona Doroty: https://dorotafilipiuk.pl/dorotafilipiuk/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCPXctdv6mWRMH4w1ydf7o-Q

#41. Eva Galant o Hashiona - aplikacji dla chorych na Hashimoto

Choroba Hashimoto jest jedną z najczęściej występujących chorób autoimmunologicznych i jedną najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. W przebiegu tej choroby układ odpornościowy zaczyna atakować tarczycę, powodując jej gorszą pracę i tym samym – całego organizmu. Na Hashimoto chorują przeważnie kobiety. Objawy to przede wszystkim permanentne zmęczenie, trudności z koncentracją, obniżony nastrój, poczucie zimna, przyrost masy ciała, zaparcia. Dokładnie nie znamy przyczyny rozwoju choroby Hashimoto, ale wiadomo, że rolę odgrywają czynniki genetyczne i środowiskowe, np. stres czy dieta. W przebiegu leczenia trzeba zadbać o funkcjonalność tarczycy, zmniejszenie stężenia przeciwciał charakterystycznych dla choroby Hashimoto, a także o wspierać psychologicznie osoby chore, ponieważ często zmagają się one z obniżonym nastrojem.

Moim dzisiejszym gościem jest Eva Galant, która stworzyła aplikację Hashiona – dedykowanej właśnie pacjentom z Hashimoto, w której o wartość merytoryczną dbają m.in. lekarze i dietetycy. Z tego odcinka dowiesz się, skąd pomysł na aplikację, na czym polega program “krok po kroku do remisji”, a także jakie funkcjonalności mogą być pomocne dla osób zmagających się z chorobą Hashimoto. Jeżeli Ty lub ktoś z Twoich bliskich zmaga się z chorobą Hashimoto, to koniecznie pokaż jej lub jemu tę aplikację. Zapraszam do słuchania

Aplikacja Hashiona: https://hashiona.com/pl/home-pl/

 

#40. Jak jeść na wakacjach all-inclusive?

Wakacje all-inclusive kojarzą się najczęściej z nieograniczoną dostępnością do jedzenia, picia i… przejadaniem się. Dlaczego tracimy hamulce na wakacjach i jemy bez respektowania potrzeb organizmu? W dzisiejszym odcinku wyjaśniam, dlaczego objadanie na wakacjach to nic innego jak błędne koło odchudzania, a także, co zrobić, żeby nie objadać się nie tylko na wakacjach, ale i podczas różnych wydarzeń, np. Świąt Bożego Narodzenia czy wesela. Poruszam kwestię uważności i dlaczego warto jest osadzić się w teraźniejszości, zamiast sklejać się z myślami, które… nie są dla Ciebie pomocne. Nawiązuję do terapii akceptacji i zaangażowania (ACT, ang. Acceptance and Commitment Therapy). Zapraszam do słuchania.

#39. Dieta imitująca głodówkę - sposób na zdrowie?

Nie od dzisiaj wiadomo, że post czy generalnie restrykcja kaloryczna ma pozytywny wpływ na organizm, zwłaszcza w kontekście zapobiegania czy leczenia chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, nadciśnienia tętniczego czy zespołu metabolicznego. Z badań obserwacyjnych wiemy, że osoby żyjące ponad 100 lat nie przejadają się i jedzą mniej, niż faktycznie ich organizm potrzebuje. Restrykcja kaloryczna bez niedożywienia sprzyja długowieczności i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych czy neurodegeneracyjnych. Jednakże, nie każdy potrafi w dłuższej perspektywie jeść mniej, a pościć długo też nie można, ponieważ zwiększa się ryzyko niedożywienia zarówno energetycznego, jak i składników mineralnych czy witamin.

Dieta imitująca głodówkę, czyli Fasting Mimicking Diet (FMD) – jak sama nazwa wskazuje – imituje efekty uzyskane pod wpływem postu i jest bezpieczniejszym rozwiązaniem, niż sam post na wodzie czy nawet posty okresowe. Na czym polega? W jakich sytuacjach będzie pomocna? Kto nie powinien stosować FMD? Zapraszam do słuchania.

#38. Suplementy dla wątroby i detoksykacji.

Suplementacja diety – jak sama nazwa wskazuje – jest pewnym dodatkiem czy uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Suplementację wprowadzamy wtedy, gdy mamy niedobory składników odżywczych lub chcemy wspomóc nasz organizm, zwłaszcza w sytuacjach zwiększonego stresu czy intensywnej pracy umysłowej i fizycznej. W dzisiejszym odcinku nawiązuję do tematu, który rozpoczęłam w odcinku nr 35. Omawiałam wówczas kwestię diety i stylu życia wspomagającego pracę wątroby i procesy detoksykacji, natomiast w dzisiejszym odcinku omówię suplementy, które też będą pomocne. Oczywiście, trzeba pamiętać, że absolutnym fundamentem – podstawą jest odżywcze jedzenie i zdrowy styl życia, ale wielokrotnie warto włączyć suplementację na jakiś czas, by po prostu wspomóc organizm. Zapraszam do słuchania.

#37. Dieta w migrenie.

Na świecie, bólu głowy z różnych przyczyn doświadcza ponad 3 miliardy ludzi. Ból głowy (w tym migrenowy) jest na 5. miejscu w klasyfikacji przyczyn niepełnosprawności, zgodnie z raportem Global Burden of Disease w grupie osób od 25 do 49. roku życia, zaś u nastolatków – na 2. miejscu, za wypadkami drogowymi. Dieta może mieć znaczący wpływ na przebieg choroby i zmniejszenie częstotliwości i nasilenia bólu głowy. Dzisiejszy odcinek to nagranie z mojego wykładu przeprowadzonego podczas webinaru organizowanego przez Fundację Chorób Mózgu. Podczas wykładu zależało mi na tym, na kwestię diety w migrenie popatrzeć w szerszej perspektywie, nie tylko w kontekście rozwiązań krótkoterminowych i doraźnych, jakim jest np. eliminacja produktów powodujących ból głowy. Dziękuję Fundacji za zaproszenie i zapraszam do słuchania.

Fundacja: https://www.facebook.com/fundacjachorobmozgu/

#36. Justyna Posłuszna – dieta a nowotwory.

Czy da się zagłodzić raka? Czy głodówka przed chemioterapią to dobry pomysł? Czy dieta ketogenna jest pomocna w terapii choroby nowotworowej?

Wbrew temu, co wielokrotnie obserwuję w Internecie, że “wystarczy odciąć cukier i rak ginie” – sprawa nie jest taka prosta i oczywista, bo nowotwór jest trudnym zawodnikiem, który zdaje się gra bez żadnych reguł i stosuje chwyty “poniżej pasa”. Żeby w pełni odpowiedzieć na te pytania i wyjaśnić, na czym polega “dieta w chorobach nowotworowych” zaprosiłam do mojego podcastu absolutną ekspertkę od tego tematu. Moim gościem jest Justyna Posłuszna – biolog i doradca żywieniowy, która pracuje głównie z pacjentami onkologicznymi.

Rozmawiamy o tym, dlaczego “zagłodzenie raka” nie jest takie proste i może przy okazji wykończyć pacjenta, jakie strategie stosuje Justyna u swoich pacjentów przed chemioterapią, a także – jak dowiesz się z rozmowy – prewencja chorób nowotworowych nie jest trudna, a zależy od naszych małych codziennych wyborów – zarówno w zakresie diety, jak i całego stylu życia.

Strona Justyny: http://mitodietetyka.pl
Fanpage Justyny: https://www.facebook.com/mitodietetyka/
Książka: https://dobropolski.com/produkt/justyna-posluszna-integralne-podejscie-do-chorob-nowotworowych/

#35. Detox bez diety.

Czy naprawdę potrzebujemy specjalnych diet detox, żeby “oczyścić” organizm z toksyn? Zgodzę się z tym, że dieta detox może być odciążeniem dla wątroby i nerek, zwłaszcza jeżeli na co dzień żyjemy w sposób typowo zachodni, tj. jemy mało warzyw i owoców, dużo produktów pochodzenia zwierzęcego, nie mamy aktywności fizycznej i spędzamy całe dnie przed komputerem. Jednakże, czy jest to dobra strategia w dłuższej perspektywie czasu?

W dzisiejszym odcinku wyjaśniam, o co trzeba zadbać w codziennej diecie i stylu życia, żeby struktury odpowiedzialne za usuwanie szkodliwych substancji pracowały sprawnie i wydajnie. Dzięki temu, żadna dieta detoks nie będzie Ci więcej potrzebna i zdecydowanie zaoszczędzisz na butelkach soków.

#34. Plusy i minusy diet DETOX.

Okres wiosenno-letni to czas, w którym – jak co roku – pojawia się temat popularnych diet detox jako rewelacyjny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów i oczyszczenie organizmu z toksyn. Czy faktycznie tak jest? Temat “detoksów” jest dosyć kontrowersyjny, zatem postanowiłam przedstawić zarówno plusy, jak i minusy tego typu strategii dietetycznych. W dzisiejszym odcinku na podstawie dostępnej i aktualnej literatury naukowej omawiam, jakie pozytywne rezultaty można uzyskać poprzez stosowanie diet detoks (np. sokowych), a także jakie działania niepożądane mogą wystąpić.

Jakie jest moje zdanie w tej kwestii? Czy ja stosuję, stosowałam bądź będę stosować diety detoks? O tym w tym odcinku.

#33. Jak leczyć SIBO i IMO?

Leczenie, zarówno przerostu bakteryjnego, jak i metanogenów bywa często trudne, żmudne i wymaga powtarzania, bo przerost wraca. Dzieje się tak, ponieważ bezrefleksyjnie tylko niwelujemy przerost bez zmiany nawyków czy swojego stylu życia i – niestety – ignorujemy główną przyczynę problemu. Leczenie SIBO, czy IMO obejmuje nie tylko redukcję samego przerostu. To także identyfikacja przyczyny i leczenie konsekwencji obecnej sytuacji (np. niedoborów pokarmowych, anemii itd.). W dzisiejszym odcinku przedstawiam możliwe sposoby leczenia, farmakoterapię, preparaty ziołowe, a także dietę stosowaną podczas terapii. Omawiam także, w jaki sposób zmienić swój styl życia, by zapobiegać nawrotom SIBO. Zapraszam do słuchania.

 

#32. Grzegorz Piekarczyk - jak wybrać dobry catering dietetyczny?

Firm oferujących usługi cateringu dietetycznego na polskim rynku jest wiele. Rynek cateringów rozwija się bardzo intensywnie, a Polacy chętnie korzystają z tej usługi. Catering dietetyczny będzie dobrą opcją dla osób, które chcą jeść zdrowe, urozmaicone i zbilansowane posiłki, a nie za bardzo mają czas na gotowanie czy zauważyły, że ich dieta jest monotonna. To będzie też – moim zdaniem – dobra opcja dla osób rozpoczynających swoją przygodę z dietą wegetariańską czy wegańską, by nie nabawić się niedoborów składników odżywczych. Problem w tym, jaki catering wybrać? Czym się kierować przy wyborze?

O to zapytałam mojego dzisiejszego gościa, a jest nim Grzegorz Piekarczyk, który prowadzi podcast “Pomelo Health Podcast” organizowanym przez Catering Pomelo. W tym odcinku rozmawiamy o tym, jak wybrać dobry catering dietetyczny, jaki zakres cenowy wskazuje na dobry catering, o jakie dokumenty i informacje możemy poprosić, by mieć pewność, czy jedzenie i proces przygotowywania posiłków jest prawidłowy, a także jak przebiega logistyka w tak dużej firmie cateringowej, jaką jest Pomelo.

Posłuchaj podcastu Pomelo Health Podcast https://pomelo.com.pl/podcast/
Instagram Grzegorza https://www.instagram.com/grzegorzpiekarczyk/

#31. Dlaczego masz SIBO?

Załóżmy, że masz wyniki testu na SIBO/IMO i postawioną diagnozę. Zanim jednak przystąpisz do leczenia, warto zastanowić się nad tym, co mogło być przyczyną przerostu bakterii i/lub metanogenów. Dlaczego? Bo SIBO czy IMO nie bierze się z nikąd, a jest objawem (sygnałem), że coś się niedobrego dzieje w organizmie.

Co to może być? Jakie mogą być przyczyny SIBO? O tym opowiadam w dzisiejszym odcinku. Zapraszam do słuchania.

 

#30. Wzdęcia, bóle brzucha i trądzik? To może być SIBO.

SIBO to przerost bakteryjny w jelicie cienkim, zaś IMO to przerost metanogenów w jelitach. W dzisiejszym odcinku omawiam, jakie objawy mogą sugerować SIBO, IMO, gdzie wykonać test i jak on przebiega. Podzielę się swoimi doświadczeniami, ponieważ kilka dni temu wykonałam taki test – opowiem jak wygląda przygotowanie i sam test. Zapraszam do słuchania.

Test wykonałam w Fundacji “Jak Motyl” https://jakmotyl.pl

#29. Osi Ugonoh o diecie modelek.

W dzisiejszym odcinku moim gościem jest Osi Ugonoh – modelka, zwyciężczyni 4. edycji Top Model Polska i dietetyczka promująca holistyczne podejście do zdrowia. Rozmawiamy o sporcie, o psychodietetyce i zdrowej relacji z jedzeniem, a także o akceptacji siebie – niezależnie od tego, czy ciało jest narzędziem pracy (jak w przypadku modelingu) czy nie. Zapraszam do słuchania.

Link do Instagrama Osi: https://www.instagram.com/osiugonoh/
Link do kanału YouTube Osi: https://www.youtube.com/channel/UCs3OLz_ZSv6ce1kGxLXR2sA

#28. Adaptogeny na zmęczenie i bezsenność - ashwagandha i różeniec górski

W dzisiejszym odcinku kontynuuję temat adaptogenów, natomiast skupiam się na właściwościach dwóch z nich: ashwagandhy (inaczej witanii ospałej) i różeńca górskiego. Komu pomogą? Jakie mają właściwości? Czy są bezpieczne? Zapraszam do słuchania.

#27. Czym są adaptogeny i dlaczego były stosowane podczas II wojny światowej?

Adaptogeny były stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej czy ajurwedyjskiej od tysięcy lat. Jak sama nazwa wskazuje zwiększają zdolność „adaptacji” organizmu do aktualnych warunków środowiska, takich, które mogą być dla człowieka stresujące i powodować zwiększony wysiłek fizyczny czy intelektualny. Adaptogeny „[…] zwiększają niespecyficzną odporność organizmu na stres poprzez zwiększenie jego zdolności do adaptacji i przetrwania” (Panossian, 2017). Co może być czynnikiem, który będzie dla nas potencjalnie szkodliwy, czyli co będzie stresorem? W jaki sposób adaptogeny powodują, że organizm staje się silniejszy? Zapraszam do słuchania.

#26. 4 zasady zdrowego jedzenia, bez diet cud i detoksów.

Wiosna tuż, tuż, a to oznacza, że oprócz świeżych rzodkiewek i młodych ziemniaczków, rozpocznie się sezon na odchudzanie “do lata” i wszelkiego rodzaju diety detoks. Przecież w końcu “trzeba” się jakoś zaprezentować na plaży, czyż nie? W tym odcinku opowiadam o 4 zasadach zdrowego jedzenia, dzięki którym nie będziesz potrzebować żadnych diet cud ani diet na “oczyszczenie”. O jakie zasady chodzi? Zapraszam do słuchania.

 

#25. Jagna Niedzielska o zero waste.

Obecnie dostępne dane z przeprowadzonego przez Instytut Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego projektu PROM, którego celem jest oszacowanie skali marnowania żywności w Polsce wskazują, że rocznie wyrzucamy prawie 5 ton żywności. Oznacza to, że w każdej sekundzie do kosza trafia ok. 150 kg jedzenia. Może to wynikać z wielu przyczyn, jedną z nich jest np. Kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia czy złe przechowywanie produktów spożywczych. Marnowanie żywności to nie tylko strata pieniędzy, co i tak już powinno wystarczająco nas zmotywować do lepszego gospodarowania tym, co mamy w kuchni, ale i zagrożenie dla środowiska.

Według danych, które podaje Bank Żywności w ramach projektu „EkoMisja Nie Marnuję”: z powodu wyrzucania żywności, rocznie do atmosfery trafia 3,3 mld ton gazów cieplarnianych, czyli tyle ile produkuje cały przemysł UE. Nasilenie wydzielania gazów cieplarnianych, m.in. metanu, przyczynia się do ocieplenia klimatu.

W jaki sposób nie marnować jedzenia? Zacząć można od racjonalnych zakupów czy gotowania zgodnie z ideą zero waste, czyli bez resztek.

W dzisiejszym odcinku moim gościem jest Jagna Niedzielska – kobieta, która o zero waste wie wszystko. Jagna edukuje, w jaki sposób zarządzać swoją kuchnią, by jeść smacznie, zdrowo, jednocześnie nie marnując przy tym jedzenia. Poza tym, gotuje na kanale kulinarnym Kuchnia+.

Rozmawiamy o tym, czym zero waste jest i czym nie jest, w jaki sposób przechowywać żywność, a także jakie części produktów spożywczych nadają się do jedzenia, mimo że zazwyczaj je wyrzucamy. Zapraszam do słuchania.

Linki:
EkoMisja Banki Żywności: https://bankizywnosci.pl/ekomisja/
Wyniki projektu PROM https://ios.edu.pl/ogloszenia/jaka-jest-skala-marnotrawstwa-zywnosci-w-polsce-wyniki-badan-projektu-prom/
IG Jagny: https://www.instagram.com/jagna.niedzielska/

#24. Dieta a depresja. Cynk, magnez, selen i kwasy omega-3.

W dzisiejszym odcinku skupiam się na składnikach mineralnych, których niedobór może albo sprzyjać rozwojowi depresji, albo pogarszać przebieg leczenia. Jednakże, nie namawiam, by od razu rzucić wszystko i biec do apteki (i niekoniecznie w Bieszczady!) po suplementy, bo jak się okazuje więcej nie zawsze znaczy lepiej. Poza tym, to jedzenie jest pierwszym wyborem jeżeli chodzi o dostarczenie składników mineralnych do organizmu, suplementacja później.

Omawiam także kwasy omega-3, których wpływ na mózg jest niepodważalny, co ma znaczenie również w kontekście depresji.

#23. Dieta a depresja. Witaminy

W dzisiejszym odcinku dalej kontynuuję temat związku między dietą a zaburzeniami nastroju, w tym depresyjnymi. Tym razem omawiam witaminy, które mają znaczenie w rozwoju depresji i przebiegu leczenia: witaminy z grupy B, witaminę D i C.

Dlaczego są ważne, jakie są źródła, czy potrzebna jest suplementacja? Zapraszam do słuchania.

 

#22. Iza Kula - jak realizować marzenia?

Wielokrotnie słyszałam, m.in. na wykładach Jakuba B. Bączka, że marzenia się nie spełniają, a marzenia się spełnia. Tylko czym właściwie są marzenia? Czym różnią się od celów? Jak planować marzenia, żeby je spełnić?

Moim dzisiejszym gościem jest Iza Kula – coach realizacji marzeń. Iza wspiera w budowaniu poczucia własnej wartości i odkrywaniu talentów, po to, żeby świadomie i pewnie realizować marzenia prywatne i zawodowe. Prowadzi warsztaty, konsultacje indywidualne, pisze ebooki i marzycielskiego bloga.

Rozmawiamy o marzeniach, o tym czym różnią się od celów, jak planować i realizować marzenia, a także jak zachować asertywną postawę, kiedy pojawiają się przeszkody i np. zgryźliwe komentarze od znajomych i bliskich odnośnie Twoich marzeń. Zapraszam do słuchania.

Facebook Izy: https://www.facebook.com/misjaswiadomosc
Instagram Izy: https://www.instagram.com/coach_realizacji_marzen/

#21. Dieta a depresja.

Według różnych danych, zaburzeń depresyjnych doświadcza 1-1,5 mln Polaków. Według WHO, depresja dotyka ponad 264 mln osób na całym świecie. To są jednak dane z 2017 i początku 2020 roku, jeszcze przed wybuchem pandemii koronawirusa, która — nie oszukujmy się — wpłynęła na wszystkich negatywnie, głównie z powodu poczucia niepokoju, izolacji społecznej. Z kolei, według raportu ONZ dotyczącego związku COVID-19 ze zdrowiem psychicznym, pandemia może jeszcze pogorszyć te statystyki, które i tak nie były optymistyczne. Mamy problem ze zdrowiem psychicznym i tym bardziej zatrważa dostępność do specjalistów ds. zdrowia psychicznego – zgodnie z raportem ONZ, w skali świata, na każde 10 tys. osób przypada mniej niż 1 specjalista ds. zdrowia psychicznego. Co z tym można zrobić?

Jedną z rzeczy, które mają wpływ na nasz nastrój i w tym na rozwój zaburzeń depresyjnych ma dieta. W tym odcinku skupiam się na związku diety z rozwojem zaburzeń depresyjnych. Nie skupię się jednak na przyczynach depresji czy innych zaburzeń nastroju, bo jest ich wiele, a ja nie mam takiej wiedzy żeby tutaj się mądrzyć z pozycji eksperta. Nawiążę do kwestii osi mózg-jelito, jelito-mózg, o której mówiłam w poprzednim odcinku (#20.) i zachęcam do odsłuchania.

#20. Dlaczego jelita to drugi mózg?

Wydawać by się mogło, że mózg jest jeden i to ten właśnie narząd odpowiedzialny jest za przetwarzanie informacji, samopoczucie czy zachowanie. Okazuje się, że co nieco — a może i nawet więcej niż co nieco — mają do powiedzenia jelita i mikrobiota jelitowa. Ich wpływ na mózg i cały organizm jest ważny do tego stopnia, że określa się je jako „drugi mózg”. Co to oznacza? W tym odcinku wyjaśnię, dlaczego jelita określane są drugim mózgiem, co do pracy “mózgów” mają bakterie, wirusy i grzyby, w jaki sposób nasze „mózgi” komunikują się ze sobą, a także jaki wpływ na zdrowie fizyczne i mentalne ma zaburzenie tej komunikacji. Zapraszam do słuchania.

#19. Na czym polega zdrowy styl życia?

Czym dla Ciebie jest zdrowy styl życia? Z czym Ci się kojarzy bycie “zdrowym”? W tym odcinku zajmę się wyjaśnieniem z na czym właściwie polega zdrowy styl życia – zgodnie z wprowadzeniem do każdego odcinka podcastu, będzie na luzie i po prostu. Przedstawiam 3 przypadki, które łączy jedno: wszystkie mają niewiele wspólnego ze zdrowym stylem życia, mimo że wydawać by się mogło inaczej. Zdradzę tylko, że dwa z nich mają dla mnie osobisty charakter, bo… dotyczą mnie. Zapraszam do słuchania.

 

#18. Kasia Rećko - Dieta dla klimatu

Dietę możemy rozpatrywać w aspekcie wpływu odżywiania na organizm i jego funkcjonowanie (np. sprawność umysłową), ale i wpływu na naszą planetę. Zmiany klimatyczne i zmniejszona np. bioróżnorodność gatunków (zwierząt, roślin) wynika między innymi z działalności człowieka – im więcej jemy danego produktu (np. słodyczy), tym potrzebne są większe pola przeznaczone na uprawę głównego składnika (np. olej palmowy ). Nasze wybory żywieniowe i to, co kładziemy na talerz ma znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla klimatu, dla planety. Dlatego też, konieczne jest stworzenie takiej diety, która będzie dobrze wpływać zarówno na ludzi, jak i na planetę (bez wyzyskiwania ich zasobów i zaburzania ekosystemów).

Dieta planetarna opiera się głównie o produkty pochodzenia roślinnego, ale nie wyklucza produktów odzwierzęcych – jest to optymalne rozwiązanie, z którego każdy z nas może skorzystać i – co najważniejsze – może wprowadzić od zaraz. Moim dzisiejszym gościem jest Kasia Rećko – wege-dietetyczka i promotorka diety planetarnej – od 4 lat uczy jak jeść roślinnie. 

Link do kanału IG Kasi: https://www.instagram.com/kasiarecko_wegedietetyczka/

 

#17. Natasza Kotarska - Czekolada najzdrowszym pokarmem świata?

Czekolada budzi w nas różne emocje. Wielokrotnie postrzegamy ją jako produkt z kategorii “zakazanych”, po które sięgamy tylko wtedy, gdy chcemy poprawić nastrój w chłodne zimowe wieczory czy w stresującej sytuacji. Czekolada utożsamiana jest ze słodyczami napakowanymi cukrem i utwardzonymi tłuszczami, które – szczerze mówiąc – ze zdrowiem mają niewiele wspólnego.

Tymczasem, czekolada jest produktem o wysokiej wartości odżywczej i mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że należy do najzdrowszych produktów świata. Liczne badania pokazały, że czekolada o wysokiej zawartości kakao m.in. poprawia koncentrację czy wspomaga pracę serca i mózgu.

Moim dzisiejszym gościem jest Natasza Kotarska, która o czekoladzie wie chyba wszystko. Rozmawiamy o tym, w jaki sposób postrzegamy czekoladę i jaka jest kultura jedzenia czekolady w Polsce, dlaczego mniej znaczy więcej i w jaki sposób jedzenie czekolady jest swoistym treningiem uważności. Zapraszam do słuchania.

Link do kanału YT Nataszy: https://www.youtube.com/channel/UCdwkhFfSCRt-mJ5KwJ55KKw
Dom czekolady: https://domczekolady.pl

#16. Zanim zaczniesz dietę keto.

Dosyć długo zbierałam się do nagrania tego odcinka, ale z uwagi na coraz większe zainteresowanie dietą ketogenną i powstałych w związku z tym różnych teorii (wielokrotnie nieprawdziwych) postanowiłam trochę naprostować te informacje i wyjaśnić:
– na czym polega dieta ketogeniczna,
– dlaczego ja stosowałam się do jej zasad,
– ile czasu zajmuje ketoadaptacja,
– co suplementować na diecie ketogenicznej

Nie jestem fanatykiem diety keto, nie uważam, że to lek na wszystkie dolegliwości tego świata. Nie uważam też, że jest totalnym złem. Jest dla mnie po prostu narzędziem, które może być pomocne w osiągnięciu Twojego celu, jakim może być redukcja masy ciała, lepsze samopoczucie czy poprawa koncentracji. Podobnie jak z użyciem młotka – albo wbijesz nim gwóźdź, albo zrobisz komuś krzywdę. W obydwu przypadkach z tego narzędzia trzeba korzystać umiejętnie i właśnie w tym odcinku tłumaczę jak to zrobić (odnośnie diety, nie młotka :)) Zapraszam do słuchania.

#15. Schudnij z WOOP i podsumowanie 2020 roku.

Postanowień noworocznych może być mniej lub więcej, ale kluczem jest ich realizacja i utrzymanie w dłuższym terminie. O tym, jak zaplanować zdrowe odchudzanie mówiłam w 13 odcinku pt.: „Jak wyjść z błędnego koła odchudzania?”. Dzisiejszy odcinek można powiedzieć będzie swego rodzaju kontynuacją tego tematu, bo zajmę się metodą WOOP w odniesieniu do nawyków żywieniowych, jedzenia słodyczy czy po prostu przejadania się. Korzystam z niej w pracy z podopiecznymi i uważam, że jest naprawdę pomocna.

Zatem, na czym polega metoda WOOP? WOOP jest metodą stworzoną przez Gabrielle Oettingen – profesor psychologii na Uniwersytecie Nowojorskim. Prowadziła i prowadzi badania nad „niebezpieczeństwem pozytywnego myślenia, kontrastowaniem mentalnym i technikami samoregulacji, które pomagają skutecznie zapanować nad codziennym życiem i zaplanować długofalowy rozwój” (Oettingen, 2018). WOOP to technika kontrastowania mentalnego, które polega na tym, że najpierw wyobrażasz sobie swój cel, swoją wymarzoną przyszłość i to, co realizacja tego celu Ci da, następnie określasz przeszkody, jakie mogą stanąć Ci na drodze i przeszkodzić w osiągnięciu tego marzenia i rozpisujesz plan, żeby te przeszkody ominąć.

WOOP to skrót od:

W – Wish, czyli życzenie,

O – outcome, czyli rezultat tego życzenia,

O – obstacle, czyli przeszkody, jakie mogą stanąć na drodze do osiągnięcia tego marzenia

P – plan ominięcia przeszkód.

W tym odcinku podsumowałam też mój 2020 rok i opowiedziałam o planach na 2021 🙂

#14. Jak jeść w Święta?

Jak co roku, w okresie przedświątecznym narasta napięcie i pojawia się pytanie: jak mam jeść podczas świąt, żeby nie przytyć? Święta to przede wszystkim okres spotkań z bliskimi, ale i jedzenia w większych ilościach niż zazwyczaj. Czy faktycznie trzeba się tak spinać z dietą podczas świąt? W tym odcinku omawiam, co możesz zrobić w te święta, by nie skończyć z bólem brzucha następnego dnia i jednocześnie czerpać satysfakcję z jedzenia.

#13. Jak wyjść z błędnego koła odchudzania?

Nowy Rok to czas ustalania postanowień noworocznych, w tym dotyczących diety. Problem w tym, że niewiele z tych planów zostaje wdrożonych w życie, nie mówiąc o ich utrzymaniu w dłuższym terminie. Tracimy motywację i bezrefleksyjnie szukamy “diet cud” – rozwiązań, dzięki którym wreszcie zrzucimy zbędne kilogramy. Taki cykl powtarza się… co roku (zainteresowanie tematem diet i odchudzania, zgodnie z Google Trends wzrasta na początku stycznia). W tym odcinku podcastu omawiam na czym polega błędne koło odchudzania, dlaczego dieta 1200 kalorii nie jest dobrym pomysłem i wreszcie – jak zatrzymać to błędne koło i schudnąć, raz na zawsze. Stosując się do zasad, które omawiam w tym odcinku kolejna dieta czy postanowienia noworoczne typu “chcę schudnąć x kilogramów” odejdą w niepamięć.

 

#12. Co mózg lubi jeść? Insulinooporność a mózg.

Kolejny odcinek z cyklu “Co mózg lubi jeść?”, w którym omawiam różne pokarmy, suplementy i adaptogeny wspierające pracę umysłu.

W dzisiejszym odcinku omawiam kwestię insulinooporności, która może dotyczyć również mózgu i pogarszać jego sprawność. Insulinooporność w mózgu obserwuje się w przebiegu wielu chorób neurodegeneracyjnych, m.in. choroby Alzheimera.

Czym jest insulinooporność, jakie są objawy, jak przebiega diagnostyka i dlaczego przejadanie się zwiększa ryzyko demencji – tego dowiesz się z tego odcinka.

 

#11. Paulina Kraklio o fit umyśle i samoświadomości

Gościem dzisiejszego odcinka podcastu jest Paulina Kraklio – psycholog, trener, supporter, twórczyni projektu “Fit Umysł” i współtwórczyni “Akademii Samoświadomości”, która mówi o sobie, że “stąpa twardo po ziemi, ale z głową w chmurach”.

W tym odcinku rozmawiamy o filarach tworzących Fit Umysł, o chłonięciu dobra niczym gąbka, uważności i akceptacji, a także o drodze do samoświadomości. Te aspekty mają również znaczenie w procesie zmiany nawyków żywieniowych.

Linki do kanału Pauliny: https://www.instagram.com/paulina_kraklio/
Strona www: http://paulinakraklio.com

#10. Co mózg lubi jeść? Dieta MIND.

Waży niespełna 1,5 kg a zużywa ponad 20% zapotrzebowania na energię. Przetwarza informacje, generuje emocje, gromadzi wspomnienia. Mowa oczywiście o mózgu, czyli naszym centrum dowodzenia. Mózg, jak każdy narząd potrzebuje “paliwa” do funkcjonowania – o tym “paliwie” będzie dzisiejszy odcinek.
W cyklu “Co mózg lubi jeść?” omawiam różne pokarmy, suplementy i adaptogeny wspierające pracę umysłu. W tym odcinku wyjaśniam, dlaczego mózg potrzebuje tłuszczów i antyoksydantów, a także czym charakteryzuje się dieta MIND, która została zaprojektowana po to, by opóźniać procesy starzenia się mózgu i zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.

#9. Daria Łukowska - Po co nam post? Intermittent fasting, autofagia i dieta imitująca głodówkę.

Autofagia to – jak nazwa wskazuje – proces “samozjadania”. Wbrew pozorom, nie chodzi o akt kanibalizmu na samym sobie ale o bardzo ważny proces recyklingu zachodzący w naszych organizmach. Dzięki autofagii, organizm wykorzystuje pewne fragmenty zużytych i/lub zepsutych komórek w innych procesach, np. tworzeniu nowych białek. Część jest degradowana po to, by m.in. nie doprowadzić do nagromadzenia zepsutych organelli, co może rozpocząć proces nowotworowy.

Autofagia została bardzo dobrze opisana na drożdżach, ale i geny odpowiedzialne za ten proces mają też ludzie.

Post, zarówno w formie postu przerywanego (Intermittent Fasting) czy jedzenia ograniczonego w czasie (Time Restricted Eating), jest jednym ze sposobów aktywujących autofagię.

W tym odcinku, wraz z moim gościem Darią Łukowską wyjaśniamy, że Intermittent Fasting nie jest kolejną modną dietą odchudzającą, a narzędziem, które możemy zastosować w celu poprawy wielu parametrów metabolicznych, nie tylko masy ciała.

Link do kanału Darii: youtube.com/formanazycie
Strona www: www.formanazycie.pl
Instagram: instagram.com/daria_formanazycie

#8. Co jeść w pandemii?

Pandemia koronawirusa nie odpuszcza. Można zadać sobie pytanie: w jaki sposób mogę wspomóc swój organizm? Jakie produkty wprowadzić do swojego jadłospisu, a jakie wykluczyć, by jak najlepiej wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego. Czy istnieje konkretna dieta w pandemii? Czy tylko dieta ma znaczenie? Zapraszam do słuchania.

#7. To kiedy jesz, jest tak samo ważne jak to, co jesz. O jedzeniu ograniczonym w czasie.

Dzisiejszy świat oferuje nam niemalże nieograniczony dostęp do oświetlenia i do jedzenia. Jednakże, każdy kij ma dwa końce i z jednej strony dostęp do oświetlenia umożliwił postęp cywilizacji, ale z drugiej nadmierna ekspozycja na światło niebieskie płynące np. z ekranu telefonu czy komputera połączone z jedzeniem w różnych porach dnia bez respektowania procesów metabolicznych zachodzących cyklicznie prowadzi do zaburzenia rytmu dobowego i związanych z tym konsekwencji, np. insulinooporności, cukrzycy typu 2 czy nawet depresji.

Jedzenie zgodne z rytmem dobowym jest koncepcją, która respektuje procesy metaboliczne zachodzące zgodnie z rytmem dobowym.

Czym jest rytm dobowy, jakie procesy zachodzą cyklicznie, a także jak poprzez jedzenie ograniczone w czasie poprawić swój stan zdrowia, profil lipidowy i jak zredukować masę ciała mówię w tym odcinku.

#6. Czym jest napadowe objadanie się?

Zaburzenie napadowego objadania się (BED, Binge Eating Disorder) jest najczęściej występującym zaburzeniem odżywiania. W jego rozwoju zaangażowanych jest wiele czynników, a celem nadrzędnym leczenia jest przywrócenie zdrowej relacji z jedzeniem.

Czym jest BED? Jak się je diagnozuje? Jak wyjść z tego zaburzenia? O tym mówię w tym odcinku. Zapraszam do słuchania.

#5. Czy jedzenie uzależnia?

Objadanie się ma wiele wspólnego z uzależnieniami. Wspólnym mianownikiem dla uzależnienia od jedzenia, napadowego objadania się i uzależnienia od używek jest chęć odsunięcia od siebie niekomfortowego doświadczenia, a także poczucie braku kontroli nad swoim zachowaniem. Jakie są jeszcze podobieństwa i różnice, a także czy jakiś pokarm faktycznie uzależnia omawiam w tym odcinku. Zapraszam do słuchania.

#4. Jedzenie lekiem na całe zło

W dzisiejszym odcinku kontynuuję temat przyczyn, dla których sięgamy po jedzenie. Wyjaśnię, dlaczego jedzenie jest tak często lekiem na całe zło. Pomogę Ci zrozumieć dlaczego sięgasz po jedzenie, dzięki czemu będziesz w stanie nauczyć się jeść uważnie, nie zajadać stresu i radzić sobie z emocjami w sposób inny, niż czekolada.

#3. Co łączy jedzenie, narkotyki i seks?

Czy jesz tylko wtedy kiedy czujesz głód? Czy może sięgasz po czekoladę, kiedy Ci smutno? I co łączy jedzenie, narkotyki i seks?

W dzisiejszym odcinku wyjaśnię dlaczego w ogóle jemy, dlaczego pod wpływem stresu masz ochotę na czekoladę oraz jak wczesne doświadczenia z dzieciństwa mogą wpłynąć na nawyki żywieniowe w dorosłym życiu.

#2. Co to znaczy jeść uważnie?

Dzisiejszy odcinek to wstęp do tematu uważnego odżywiania. Dowiesz się z niego:

  • czym jest umiejętność uważnego jedzenia?
  • jak jeść uważnie?
  • jak ustalić skalę głodu i sytości?
  • czym jest jedzenie bezmyślne?

Zapisz się do listy osób słuchających podcastu DIET&MINDFULNESS
i otrzymaj niespodziankę!

.

Małgorzata Pielichowska Diet&Mindfulness

Łączę wiedzę i umiejętności z zakresu dietetyki klinicznej i psychodietetyki, co pozwala mi spojrzeć na człowieka jako całość, uwzględniając powiązania między psyche a soma. Pracuję w nurcie dietetyki funkcjonalnej.

Media Społecznościowe

Kontakt

Małgorzata Pielichowska +48 504 406 203
E-mail: malgorzata@pielichowska.pl