fbpx

21. Dieta a depresja.

21. Dieta a depresja.

Dieta a depresja

Według badań, zaburzeń depresyjnych w Polsce doświadcza od 1 do 1,5 miliona Polaków. Z kolei wg

WHO depresja dotyka ponad 264 mln osób na całym świecie. Dane te pochodzą z 2017 roku oraz

początku 2020, czyli czasu przed wybuchem pandemii koronawirusa.

Niestety jak dobrze wiemy, pandemia odbiła się negatywnie na naszym zdrowiu psychicznym. Głównie z powodu towarzyszącego poczucia niepokoju oraz izolacji społecznej.

W dzisiejszym odcinku porozmawiamy o tym: co możemy zrobić we własnym zakresie, aby

polepszyć nasze zdrowie psychiczne oraz jaki wpływ na rozwój zaburzeń depresyjnych ma dieta.


Chcecie dowiedzieć się jaki wpływ na nasz nastrój ma to, co jemy? Co z tym wspólnego ma kwestia

osi mózg-jelito, jelito-mózg, o której mówiłam w poprzednim odcinku podcastu?


Zapraszam do słuchania 🎙

Gosia


Jeżeli masz pytania, pisz śmiało: malgorzata.pielichowska@gmail.com

Zajrzyj na stronę: https://pielichowska.pl/

Zapisz się do newslettera: https://pielichowska.pl/podcast

Odwiedź mnie:

Facebook: https://www.facebook.com/pielichowska.dietetyk/

Instagram: https://www.instagram.com/gosia.pielichowska

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/pielichowska

Bibiografia:

Aly J., Engmann O. Droga do ludzkiego mózgu prowadzi przez żołądek: czynniki żywieniowe w

dużym zaburzeniu depresyjnym. Przód. Neuronauka. (2020) 14:582853.

Firth J., Marx W., Dash S. I wsp., Wpływ poprawy diety na objawy depresji i lęku: metaanaliza

randomizowanych badań kontrolowanych. Medycyna psychosomatyczna (2019) 81 (5): 265-280.

Lassale C, Batty GD, Baghdadli A, Jacka F, Sánchez-Villegas A, Kivimäki M, Akbaraly T. Zdrowe

wskaźniki żywieniowe i ryzyko wystąpienia depresji: przegląd systematyczny i metaanaliza badań

obserwacyjnych. Mol Psychiatria. Lipiec 2019;24(7):965-986.

Liu RT, Walsh RFL, Sheehan AE. Prebiotyki i probiotyki na depresję i lęk: systematyczny przegląd i

metaanaliza kontrolowanych badań klinicznych. Neurosci Biobehav Rev. 2019 Lipiec;102:13-23.

Li Y, Lv MR, Wei YJ, Sun L, Zhang JX, Zhang HG, Li B. Wzorce żywieniowe i ryzyko depresji:

metaanaliza. Psychiatria Res. lipiec 2017; 253:373-382.

Marx W., Lane M., Hockey M., i wsp. Dieta i depresja: badanie biologicznych mechanizmów działania.

Psychiatria molekularna, listopad 2020 r.

Olajossy M., Olajossy B., Wnuk S., i wsp. Stężenia kwasu kynureninowego w następstwie krwi

pacjentów leczonych leczonych z rozpoznaniem zaburzenia depresyjnego nawracającego i

wynikającego z przebiegu choroby afektywnej dwubiegunowej oraz zaburzenia schizoafektywnego.

psychiatra. pol. 2017; 51(3): 455-468

Zheng L, Sun J, Yu X, Zhang D. Ultra przetworzona żywność jest pozytywnie związana z objawami

depresji wśród dorosłych w Stanach Zjednoczonych. Nakrętka przednia 2020 15 grudnia;7:600449.

https://www.foundmyfitness.com/topics/bdnf

https://www.un.org/sites/un2.un.org/files/un_policy_brief-covid_and_mental_health_final.pdf

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *