fbpx

59. Regulacja łaknienia.

59. Regulacja łaknienia.

Regulacja łaknienia.

To kiedy sięgamy po jedzenie, zależy od wielu czynników: predyspozycji genetycznych, czynników

środowiska, doświadczeń związanych z jedzeniem, preferencji smakowych czy mechanizmu

fizjologicznego.

W dzisiejszym odcinku skupimy się na mechanizmie fizjologicznym regulacji przyjmowania. Mimo że

fizjologia i jedzenie hedonistyczne może iść ze sobą w parze, niejednokrotnie zwycięża sama

potrzeba przyjemności. Wskutek czego sięgamy po jedzenie nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni.


Chcecie dowiedzieć się:

-gdzie znajduje się centrum dowodzenia, czyli ośrodek głodu i sytości;

-jakie trzy systemy są zaangażowane w neuroregulację łaknienia;

-jakie hormony wzmagają lub hamują łaknienie?


Zapraszam do słuchania 🎙

Gosia


Partnerem podcastu jest #MentalPower.

Marka założona przez Jakuba B.Bączka – trenera mentalnego olimpijczyków i przedsiębiorców.

MentalPower prowadzi Akademię Trenerów Mentalnych, przygotowującą do zawodu Trenera

Mentalnego. 

Zajęcia w Akademii prowadzone są m.in. przez Jakuba B.Bączka, Daniela Janika,

Tomasza Kammela czy Stephane Antig.


Zapraszam do skorzystania z kodu, który uprawnia do zakupu całego szkolenia w ramach Akademii

Trenerów Mentalnych z 30% rabatem!

Szczegóły, jak wykorzystać kod: Wejdź na stronę www.jakubbbaczek.pl/sklep/atm23-raty/

Po kliknięciu przycisku „dodaj do koszyka” zostaniesz przekierowany/przekierowana na stronę

„Koszyk”.

By uzyskać rabat, wpisz „ATMGOSIA” w okienku „Kod kuponu” oraz zatwierdź przyciskiem „Zastosuj

kupon”.


Dziękuję #MentalPower za wspieranie podcastu, a słuchaczom za zaangażowanie!


Jeżeli masz pytania, pisz śmiało: malgorzata.pielichowska@gmail.com

Zajrzyj na stronę: https://pielichowska.pl/

Zapisz się do newslettera: https://pielichowska.pl/podcast

Odwiedź mnie:

Facebook: https://www.facebook.com/pielichowska.dietetyk/

Instagram: https://www.instagram.com/gosia.pielichowska

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/pielichowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *