Dieta a depresja. Cynk, magnez, selen i kwasy omega-3.
Dzisiejszy odcinek jest kontynuacją serii „Dieta a depresja”, w którym skupie się na składnikach
mineralnych.
Więcej nie zawsze znaczy lepiej. Zdarza się, że po przeczytaniu artykułu na temat suplementacji, jak
najszybciej biegniemy do apteki i wykupujemy masę suplementów. Nie zwracając uwagi na to, czego tak
naprawdę potrzebuje nasz organizm. Ich nieodpowiednie stosowanie może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Chcecie dowiedzieć się więcej o właściwym stosowaniu takich minerałów jak: cynk, magnez, selen oraz
kwasów Omega-3?
Zapraszam do słuchania
Gosia
Jeżeli masz pytania, pisz śmiało: malgorzata.pielichowska@gmail.com
Zajrzyj na stronę: https://pielichowska.pl/
Zapisz się do newslettera: https://pielichowska.pl/podcast/#newsletter
Odwiedź mnie:
Facebook: https://www.facebook.com/pielichowska.dietetyk/
Instagram: https://www.instagram.com/gosia.pielichowska
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/pielichowska
Bibiografia:
Aly J i Engmann O (2020) Droga do mózgu człowieka prowadzi przez żołądek: czynniki dietetyczne w
dużym zaburzeniu depresyjnym. Przód. Neuronauka. 14:582853.
Appleton KM, Sallis HM, Perry R, Ness AR, Churchill R. Omega-3 kwasy tłuszczowe na depresję u
dorosłych. Cochrane Database Syst Rev. 2015 5 listopada;2015(11):CD004692.
Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramaniapillai M, Fan B, Lu C, McIntyer RS. Skuteczność
PUFA omega-3 w depresji: metaanaliza. Transl Psychiatria. 5 sierpnia 2019;9(1):190.
Wang, J., Um, P., Dickerman, BA i Liu, J. (2018). Cynk, magnez, selen i depresja: przegląd dowodów,
potencjalnych mechanizmów i implikacji. Składniki odżywcze, 10(5), 584.