Czy słodziki są zdrowe?
Wszyscy jesteśmy świadomi tego, że nadmiar cukru jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Problem nie wynika jednak z samego cukru, ale z faktu, że nie umiemy bez niego żyć. Słodki smak jest dla nas jak nagroda, po którą chętnie sięgamy.
Pragniemy czuć słodki smak i doświadczać przyjemności płynącej z jedzenia, ale jednocześnie nie chcemy narażać się na negatywne konsekwencje zdrowotne, wynikające z nadmiaru cukru w diecie.
Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Jak mieć ciastko i zjeść ciastko?
Odpowiedzią i swego rodzaju „ratunkiem” miały być — słodziki. Substancje o intensywnie słodkim
smaku, wielokrotnie znacznie bardziej intensywnym niż sam cukier, ale bez kalorii.
Czy rzeczywiście słodziki są zdecydowanie lepszym wyborem i czy w ogóle są zdrowe?
W dzisiejszym odcinku wyjaśnię:
– jakie słodziki są dopuszczone do spożycia w Unii Europejskiej;
– jaki jest poziom „słodkości” poszczególnych substancji względem cukru;
– co mówią badania naukowe na temat wpływu spożycia słodzików na zdrowie.
W podcaście poruszę temat niedawno opublikowanego materiału Tomasza Rożka- z kanału Nauka.
To lubię.- o uzależnieniu od cukru, który zbudził wiele kontrowersji wśród dietetyków i nie tylko.
Chcecie dowiedzieć się, jaka jest moja opinia jako dietetyczki na temat słodzików oraz co sądzę o
powyżej wspomnianym materiale?
Zapraszam do słuchania
Gosia
Jeżeli masz pytania, pisz śmiało: malgorzata.pielichowska@gmail.com
Zajrzyj na stronę: https://pielichowska.pl/
Zapisz się do newslettera: https://pielichowska.pl/podcast/#newsletter
Odwiedź mnie:
Facebook: https://www.facebook.com/pielichowska.dietetyk/
Instagram: https://www.instagram.com/gosia.pielichowska
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/pielichowska
Dołącz do grona osób słuchających podcastu Gosia Pielichowska o zdrowym stylu życia na luzie i otrzymaj prezent!
Zapisując się do newslettera masz pewność, że nie przegapisz żadnego odcinka!
Dziękuję
Sprawdź swoją skrzynkę mailową i potwierdź subskrypcję 🙂
Pamiętaj, żeby sprawdzić też folder SPAM.