fbpx

Test rodzynki, czyli trening uważnego jedzenia

Test rodzynki, czyli trening uważnego jedzenia

Sztuka uważnego jedzenia nie różni się niczym od innych umiejętności, które chcemy
opanować – podstawą jest ciągła praca i ćwiczenia. Jak dobrze wiemy, praktyka czyni mistrza i odnosi się to absolutnie do każdej dziedziny życia. Chcecie dobrze prowadzić
samochód – musicie więcej jeździć, chcecie nauczyć się grać na pianinie – trzeba chodzić
regularnie na lekcje, chcecie jeść uważnie i nie objadać się – po prostu ćwiczcie!

Zatem pora, abym zdradziła wam sekret treningu uważnego jedzenia, zwanego testem
rodzynki. 

Zdecydowanie jedną z ciekawych metod treningu uważnego jedzenia jest skoncentrowanie
się na jedzeniu rodzynek – tak, dobrze przeczytaliście – rodzynek. Oczywiście, jeżeli nie ich
nie lubicie, możecie wybrać inne dowolne warzywo lub owoc. Ważne, by poświęcić na to
kilka minut skupienia. Ćwiczenie to zostało wprowadzone w przez Jona Kabata-Zinna i
podczas jego wykonania, angażujecie zmysły: smaku, węchu, dotyku, wzroku, a nawet
słuchu. Pozwala to na pełne doświadczanie jedzenia i koncentracji wyłącznie na tym, co jest
tu i teraz. Co istotne – nie podchodźcie do testu rodzynki z nastawieniem, że jest to głupie i
dziwne – nikt tego nie będzie oceniał i sprawdzał czy wykonujecie to ćwiczenie dobrze, czy
źle
. Nie da się wykonać to zadanie nieprawidłowo.
To, co najważniejsze to, abyście byli skupieni na danej chwili i obserwowali swoje ciało.
Wcielcie się w rolę dziecka, które po raz pierwszy widzi i próbuje nowej potrawy – bądźcie
zaintrygowan
i i otwarci na nowe doświadczenia.

Zatem jesteście ciekawi, jak to wygląda? To zaczynamy!

  1. Odłóżcie telefon lub komputer, z którego właśnie korzystacie.
  2. Połóżcie na dłoni 3 rodzynki lub inne jedzenie, które wybraliście. Prawdopodobnie
    pojawiają się jakieś myśli związane z rodzynkami i z całym ćwiczeniem – pozwólcie im
    minąć. To, co najważniejsze, aby skupić się na rodzynkach. 
  3. Jak wyglądają? Zaobserwujcie, jaki mają kształt, czy są pofałdowane, jaki kolor
    dominuje? Weźcie jedną sztukę w palce i poobserwujcie, jak wygląda z różnych
    stron? Czy kształt jest regularny? Obserwujcie niczym dziecko, które po raz pierwszy
    widzi ten produkt.
  4.  Trzymając rodzynka, poczujcie jego strukturę. Możecie ścisnąć go w palcach.
    Zapiszcie to, co czujecie.
  5.  Następnie ponownie połóżcie na dłoni wszystkie rodzynki i powąchajcie je. Jaki
    czujecie zapach? Czy jest on przyjemny? Czy możecie porównać ten zapach do innego
    produktu? Zapiszcie swoje spostrzeżenia. Jeżeli chcecie, przyłóżcie rodzynka do ucha i
    spróbujcie usłyszeć jego dźwięk – możecie ścisnąć, przekręcić. Ponownie zapiszcie
    swoje odniesienia.
  6. Teraz wybierzcie jednego rodzynka, którego spróbujecie i zastanówcie się nad tym,
    jakie preferencję są u was dominujące. Rodzynek mniejszy, a może większy.
  7. Weźcie rodzynka między palce i zwróćcie uwagę, z jaką łatwością przesuwacie go w
    kierunku ust – to takie naturalne, prawda? Odsuńcie palce i zamknijcie oczy.
    Spróbujcie ponownie przesunąć rodzynka w kierunku ust. Następnie połóż rodzynkę
    na języku, ale jeszcze go nie jedz! Najpierw pomyślcie o tym, co czujecie.
  8. Przesuńcie rodzynka w ustach i obserwujcie, co czujecie. Czy chcecie już go zjeść?
    Prawdopodobnie uaktywniły się ślinianki i produkuje się więcej śliny w waszej buzi.
    Skupcie się na tych odczuciach i na rodzynku. 
  9. Zacznijcie powoli przeżuwać rodzynka. Obserwujcie, jakie emocje towarzyszą wam
    podczas pierwszego kęsa. Róbcie to powoli i zwracajcie uwagę na to – czy smak tego
    produktu się zmienia. Jak zmienia się jego struktura? Jak wyczuwacie smak?
  10. Gdy przeżujecie dokładnie, połknijcie go. Co czujecie? Chcecie zjeść kolejnego?
    Koniecznie, zapiszcie sobie to, co zauważyliście.
  11. Sięgając po kolejnego rodzynka, ponownie wykonajcie wszystkie czynności.
    Zaobserwujcie czy czujecie różnicę pomiędzy poszczególnymi rodzynkami. Podejdźcie
    do zadania, wypełnieni chęcią odkrywania czegoś nowego.

Pamiętajcie, możecie wykonać swój trening uważnego jedzenia z różnymi produktami. Z
każdym kolejnym razem zauważycie, że jesteście w stanie czerpać przyjemność z jedzenia
nawet niewielkiej ilości pożywienia. Na początku może nie być łatwo, ale nie poddawajcie
się.
Nauka wymaga czasu, a potknięcia to także jej część.
Zatem – keep calm and eat mindfully.

2 komentarzy

Pytanie – w jakiej swojej książce Jon Kabat-Zinn piszę o jedzeniu trzech rodzynek. Szukam tej ksiązki.
Będę wdzieńczny za pomóc.
Pozdrawiam

Dziękuję za komentarz. Informacja, że potrzebne są 3 rodzynki pojawiają się w książce Lynn Rossy „The Mindfulness-Based Eating Solution. Proven strategies to end overeating, satisfy your hunger & savor your life.” (New Harbinger Publications, 2016). Wcześniej, przy zapowiedzi ćwiczenia pojawia się informacja, że ćwiczenie jedzenia uważnego rodzynki zostało wprowadzone przez Jona Kabat-Zinn w 2013 roku. Stąd mój opis, że do ćwiczenia wykorzystuje się 3 rodzynki, ale oczywiście można wziąć więcej, zawsze to więcej obserwacji i praktyki uważności 🙂 mogą być też 2 czy 1, jak wygodnie. Prawdopodobnie było to ćwiczenie wprowadzone w „Full Catastophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Ilness.” Sprawdziłam, że w książce „Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life” nie ma tego ćwiczenia. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *