fbpx

Co to znaczy jeść uważnie?

Co to znaczy jeść uważnie?

Uważne odżywianie to przede wszystkim doświadczanie samego aktu jedzenia, ale czy tylko tyle?
Czy chodzi tylko o to, by delektować się tym, co mamy na talerzu bez refleksji np. odnośnie tego, co na tym talerzu ląduje?
Z tego wpisu dowiesz się, czym jest uważne odżywianie, czy faktycznie dotyczy samego momentu jedzenia, a także dowiesz się, jak jeść uważnie.
Ten wpis jest częścią odcinka nr 2 podcastu Diet&Mindfulness, którego możesz posłuchać tutaj na stronie lub w innych serwisach podcastowych.

CZYM JEST UWAŻNE ODŻYWIANIE?

W zasadzie nie ma jednej właściwej definicji uważnego odżywiania, czyli mindful eating. Po polsku można powiedzieć uważne bądź świadome jedzenie i obydwa terminy są okej. Możesz się spotkać z określeniem “jedzenie intuicyjne”, które też podkreśla rolę uważności, a konkretnie: 

  • jesz wtedy, gdy czujesz głód fizyczny, nie emocjonalny;
  • jesz wtedy, kiedy potrzebujesz i to, czego potrzebujesz (a w zasadzie Twój organizm)
  • rozwijasz wewnętrzną umiejętność określania co zjeść, kiedy i ile;

Zatem w zasadzie nie ma różnicy między terminem jedzenie intuicyjne i uważne, bo chodzi o to samo. By jeść tyle, ile potrzebujesz (czyli nie być głodnym ani przejedzonym), jeść wtedy, kiedy czujesz głód fizyczny, a nie dlatego, że Ci się np. nudzi i jeść to, czego aktualnie potrzebujesz, np. pełnowartościowy posiłek albo ciastko. 

Uważne odżywianie to – mówiąc ogólnie – doświadczanie aktu jedzenia, skupianie się na jego teksturze, smaku i walorach odżywczych, ale nie tylko. To także obserwacja własnego organizmu, kiedy czujesz głód i najedzenie oraz jak to, co jesz wpływa na Twoje samopoczucie, funkcjonowanie.

Jest to respektowanie potrzeb organizmu i dobroć wobec siebie. To otwartość na nowe smaki i ciekawość, jak będzie dany pokarm smakować, skąd pochodzą składniki, czy produkt powstał zgodnie z zasadą dobrej praktyki i czy jego transport nie przyczynia się do zwiększania śladu węglowego i ocieplenia klimatu. To wreszcie pauza czyli zatrzymanie się i skupienie na tym co robisz, czyli w tym przypadku – JEDZENIE.

ZAANGAŻUJ WSZYSTKIE ZMYSŁY

Przy okazji kolejnego posiłku, zwróć uwagę na to, jak Ci smakuje to, co jesz, jaki ma kolor, czy chrupie. Jeżeli możesz, to weź ten produkt do ręki i podotykaj – jaką ma teksturę? Pobaw się w naukowca, który pierwszy raz widzi jedzenie i bada nieznany mu obiekt. Albo jak dziecko, które testuje nowe pokarmy. Uważne odżywianie to także ciekawość, jak smakuje jedzenie, ale i obserwacja, jak ten pokarm wpływa na organizm.

Zastanów się, czy czujesz energię po posiłku czy raczej senność? Boli Cię brzuch, masz wzdęcia czy wszystko jest ok?

Bardzo ważne jest dokładne przeżuwanie – oprócz tego, że dzięki miażdżeniu cząstek pokarmowych łatwiej się trawi to, co jesz, to też:

  • ułatwia odczuwanie sytości
  • ślina w jamie ustnej ma składniki antybakteryjne i chroni przed próchnicą
  • pozwala Ci zatrzymać się i doświadczać w pełni jedzenia 🙂
 
Żeby jednak w pełni doświadczać jedzenia trzeba najpierw usunąć wszelkie dystraktory, np. telewizor, komputer, telefon. Dzięki temu Twoja uwaga nie jest rozproszona, tylko skupiasz się na jednej (bardzo ważnej) czynności – jedzeniu. 

UWAŻNE ODŻYWIANIE W PRAKTYCE

Teraz pozostaje kwestia tego, jak jeść uważnie na co dzień? Jak zacząć swoją przygodę z uważnym odżywianiem?

  1. Wyłącz dystraktory, czyli TV, komputer, media społecznościowe. Podcast możesz sobie zostawić albo wyłączyć, jeżeli utrudnia Ci skupienie. Może iść w tle muzyka spokojna, instrumentalna.
  2. Nałóż swoją porcję na talerz – warzywa, coś węglowodanowego, np. kasza, coś białkowego, np. ryba i coś tłustego, np. oliwa czy orzechy. Popatrz, czy podoba Ci się to, co widzisz na talerzu. Czy są kontrasty. Czy ta porcja wydaje Ci się duża? Czy warzywa zajmują połowę talerza? Przypatrz się temu.
  3. Oddychaj, zrób 2-3 głębokie wdechy i weź w dłonie sztućce.
  4. Powoli jedz kolejne kęsy. Jeżeli masz problem z tym, że jesz za szybko, to spróbuj albo odkładać sztućce po każdym kęsie albo sięgać po kolejny kęs dopiero wtedy, kiedy dokładnie przeżujesz poprzedni.
  5. Żuj dokładnie – mówiłam o tym wcześniej, to bardzo ważne by pokarm był odpowiednio strawiony. Poza tym, dzięki temu zwalniasz.
  6. Obserwuj swoje ciało i czy dalej czujesz głód, czy już nasycenie? Jak określisz najedzenie w skali od 0 do 10? Zrób chwilę przerwy, dosłownie na dwa oddechy i zaobserwuj swoje odczucia. Wynik 7-8 to optymalne najedzenie i to najlepszy moment, by zakończyć posiłek. 
  7. Delektuj się smakiem! Jemy oczywiście po to, żeby żyć, ale nie zapominajmy, że jedzenie jest też przyjemnością!

WIĘCEJ O UWAŻNYM ODŻYWIANIU...

…dowiesz się z drugiego odcinka podcastu Diet&Mindfulness – możesz go przesłuchać klikając w żółtą ikonkę na górze strony albo korzystając z serwisów podcastowych 🙂

Zapisz się na listę słuchaczy podcastu Diet&Mindfulness,
by być na bieżąco

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *